Що? фестиваль молодого вина `Закарпатське Божоле`2012
Де? Ужгород
Коли? 15-18 листопада 2012,
Серед заходів: народна дегустація (люди самі будуть оцінювати, ніякого журі), презентація бокалу з логотипом фестивалю, до якого додається картка з правилами фесту. “Бокал – це і сувенір, який турист везе додому. Дегустація безкоштовна. Ціна бокалу – 50 грн., з ним турист зможе безкоштовно дегустувати вино, обрати найкраще і в подарунок він одержить літр вина. Свою картку він залишить в улюбленого винороба і переможе той винороб, який матиме найбільше карток.
Ціни на вино на фесті – від 40 грн. за 1 літр.
Лікбез
Традиція святкування Божоле виникла в 19 столітті у виноградарів регіону Божоле у Франції. Їх вино дозрівало раніше за всіх, збір винограду починався раніше, ніж в інших місцях, а ферментація вина проходила під час його транспортування баржами по річці Соні або візками в передмістя Ліона. Саме завдяки короткому терміну дозрівання Божоле воно зберігає легкість і запах, який відрізняється рік у рік, залежно від урожаю і погодних умов.
У старі часи в свято вино лилося рікою – його розливали в спеціальні пляшки, так звані “pot”. До 1846 це були пляшки ємністю 1 літр, вони носили назву «Ліонська пляшка» ( “Pot Lyonnais») або «Міська пляшка» (Pot de ville »), а коли її об’єм зменшили до нинішнього традиційного 46 cl – це призвело майже до революції серед місцевих квартальних випивак, які вважали себе обдуреними.
Пляшки 46 Сl виставлялися на стійці бару, і платили покупці за метр (!), Вимірюючи довжину ряду порожніх «по». У метрі налічували 12 пляшок, а тринадцята зазвичай пропонувалася безкоштовно «за рахунок закладу». Саме тоді виник вираз «boyau rouge», тобто «бути хорошим випивохою».
Корисні сервіси
27 серпня 2010 в 17:31
порадьте будь ласка готель,а ще краще хостел на час фестивалю.планується 5-8 осіб.
чи треба бронювати заздалегіть?
Відповісти
виктор Reply:
листопада 16, 2010 at 11:46
готель “унгварський” бронювати так
Відповісти
2 жовтня 2010 в 13:19
А як звернутися до організаторів щодо участі? Спасибо
Відповісти
6 жовтня 2010 в 23:58
Оганізатори Спілка приватних виноградарів та виноробів Закарпаття, голова Олександр Ковач, сайт http://www.vinorob-kovach.com.ua/
Відповісти
10 листопада 2010 в 18:03
Для поціновувачів молодого вина і не тільки молодого з м. Черкаси організовується поїздка на “Закарпатське Божоле 2010″, виїзд 19 ввечері, повернення 22 вранці. Їдемо через Київ.
Вартість – 930 грн, при замовленні 2 і більше – по 900 грн…
Відповісти
25 жовтня 2012 в 20:33
[...] про Закарпатське Божоле читайте ТУТ Цікаво? Поділись цією новиною з друзями: Ви [...]